Saturday, September 15, 2012

Raisin cookies / Biscoitos com passa de uva

Hello, weekend!

My week was pretty good, but there's nothing quite like coming home and back to the "need something to relax" routine. Late in the afternoon, I was watering the plants, looking at the lavender, the lemon balm... my mind peacefully empty... "Ah, you made a lemon balm tea," I hear you thinking. Of course. Not. Well, not exactly. But it did make me think of baking something. It was about midnight when I stood up and headed for the kitchen. The result? raisin cookies.

Boil some water and add a tea bag. I used lemon balm from my urban herb garden. 3 minutes later, add 60g of raisins and take the lemon balm leaves out.



In a bowl, mix 125g of softened butter with 125g of sugar. Add 2 eggs. While you are whisking, slowly add 150g of flour.

Take the raisins out of the infused water, dry them with kitchen paper and add them to the bowl. Mix again.

You can make the cookies with the help of a spoon, transferring them onto a tray with greaseproof paper. Just make sure you have 2 or 3 raisins per cookie: I don't know about you, but I feel so disappointed when I take a cookie without any raisins; or hazelnuts; or chocolate; or... you get the idea.

Bake the cookies in the oven, for 15 minutes at 180ºC. When the contour is golden, it means they're done. 



Enjoy!

***

Olá, fim de semana!

A minha semana foi bastante boa, mas não há nada como chegar a casa e regressar à rotina do "preciso de qualquer coisa para relaxar". Ao fim da tarde, estava eu a regar as plantas, a olhar para a lavanda, para a cidreira... a minha mente calmamente vazia... "Ah, fizeste um chá de cidreira," oiço-vos a adivinhar. Claro. Que não. Bem, não exactamente.  Mas fez-me pensar em cozinhar qualquer coisa. Era cerca da meia-noite quando me levantei e me dirigi à cozinha. O resultado? Biscoitos de passa de uva.

Ferve água e junta-lhe uma saqueta de chá. Usei cidreira do meu jardim de ervas aromáticas. 3 minutos depois, adiciona 60g de passas de uva e retira as folhas de cidreira.

Numa taça, bate 125g de manteiga amolecida com 125g de açúcarJunta 2 ovos. Enquanto estás a bater, lentamente adiciona 150g de farinha.

Tira as passas de uva da infusão, seca-as com papel de cozinha e junta-as à taça. Mexe de novo.

Podes fazer os biscoitos com a ajuda de uma colher, transferindo-as para um tabuleiro com papel vegetal. Certifica-te apenas que tens 2 ou 3 passas de uva por biscoito: não sei quanto a vocês, mas sinto-me tão desiludida quando tiro um biscoito sem passas de uva; ou avelãs; ou chocolate; ou... já têm uma ideia.

Cozinha os biscoitos no forno, durante 15 minutos a 180ºC. Quando o contorno estiver dourado, significa que estão prontos. 

Enjoy!


4 comments:

  1. Oh my goodness soft and chewy cookies with raisins. I'm in! Take care, BAM

    ReplyDelete
    Replies
    1. And dipping them in a hot coffee mug? Heaven. ;o)

      Delete
  2. Wow those cookies look so soft, like a pillow studded with raisins - love that :D

    Cheers
    Choc Chip Uru

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks! :)

      That's one of the things I love about them. :P

      Delete