Thursday, October 11, 2012

Chocolate salami / Salame de chocolate

First, thank you all for your kind words in my last post. Happy thoughts, right? So, let's think... something SWEET!

If you are Portuguese, you just know this will win you a special place in the heart of your kids' friends. You wouldn't believe how many times my friends asked me "will your mother make her chocolate salami? will she? please..." [along with the famous almond pie, of course]. When a birthday was coming up, when there was a pic-nic, when there was an event at school, during the holidays, you name it. So here is a version of her chocolate salami.


Break 250g of Marie biscuits in small pieces into a bowl. Don't bother to be precise: the bigger bits the better, to contrast with the buttery chocolate, and with the rest of the ingredients the parts which are too big will eventually dissolve.

Mix the biscuits with 250g of sugar and 4 yolks with the help of a spoon.

Melt 200g of margarine and 200g of chocolate in a water bath, stirring until both ingredients are fully blended. [If you want to, you can use cocoa powder instead of a chocolate bar, but the butter in the bar will give it the extra sweetness I love].


Pour the mixture into the bowl and use a wooden [or plastic] spoon to mix everything.

Peekaboo!
Spread a sheet of aluminum foil on a board, and place the amount you want on the aluminum foil. Roll over the foil into a cylindrical shape. Press it with your hands. I usually do separate rolls if I intend to use them at home - it's easier to store. But when I'm doing it for a party, I use it all in a larger roll.


Store in the fridge and serve it in slices when it's solid. 

It's not strawberry season, but I still managed to pick these up from my parents' garden and brought them this weekend.
***

Primeiro, obrigada a todos pelas vossas palavras simpáticas no meu último post. Pensamentos felizes, certo? Portanto, pensemos em... algo DOCE!

Se és português, sabes que isto te vai ajudar a ganhar um lugar especial no coração dos amigos dos teus filhos. Não irias acreditar na quantidade de vezes que os meus amigos me perguntaram "a tua mãe vai fazer o salame de chocolate dela? vai? vá lá..." [juntamente com a famosa tarte de amêndoa, claro]. Quando um aniversário estava a chegar, quando havia um pic-nic, quando havia uma festa na escola, durante as férias,... Por isso aqui fica uma versão do salame de chocolate dela.

Parte 250g de bolacha Maria em pedaços pequenos numa taça. Não te preocupes em ser preciso: quanto maiores forem os pedaços melhor, para contrastar com o chocolate amanteigado, e com o resto dos ingredientes as partes que são demasiado grandes vão eventualmente dissolver-se.

Mistura as bolachas com 250g de açúcar e 4 gemas com a ajuda de uma colher.

Derrete 200g de margarina e 200g de chocolate em banho-maria, mexendo até ambos os ingredientes se envolverem completamente. [Se quiseres, podes usar pó de cacau em vez de uma barra de chocolate, mas a manteiga da barra vai dar a doçura extra que adoro].

Verte a mistura na taça e usa uma colher de pau [ou plástico] para mexer tudo.

Espalha uma folha de papel de alumínio numa tábua, e coloca a quantidade que queres na folha de alumínio. Enrola a folha numa forma cilíndrica. Pressiona-a com as tuas mãos. Normalmente faço rolos separados se quero usá-los em casa - é mais fácil de guardar. Mas quando estou a fazer para uma festa, uso tudo num rolo maior.

Guarda no frigorífico e serve em fatias quando estiver sólido. 

20 comments:

  1. o doce perfeito para uma festa com crianças :)
    beijinhos
    http://cookaddiction.blogspot.pt/

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    1. Eu acho! E vê-los todos sujos de chocolate até aos cabelos! :P

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    1. Simple sweet successful (in my friends' opinion) ;)

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  3. Alex.
    Este salame é uma perdição, quando se começa a comer não se consegue parar.Os amigos de trabalho de minha filha também vivem pedindo para eu fazer. É bom demais, e este teu está na medida certa. Quem é esse convidado tão especial?? pelo jeito ele também virou fã. Bom fim de semana e beijinhos da Gina

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    1. Ehehehe O meu hóspede é um "guloso psicológico", já que nunca lhe dou destas coisas mas parece que sabe sempre quando são de encher o dente.

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  4. que salame maravilhoso... já comia uma fatia..hehehe..
    Um beijinho
    Mafalda

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    1. Se pudesse, mandava já pelo ecrã. :D Eu confesso, nunca consigo passar daquelas fase onde está a foto com o meu hóspede sem tirar umas colheradas e comer assim. Gulosa, eu?? ;) Beijinhos, Mafalda. :)

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  5. Looks delicious! And creative since it's a sweet treat instead of a savory meat.

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    1. This is a go-to recipe (with many variations) in many Portuguese households. It gets its name precisely because of the shape and I think it originated in Italy.

      I can't remember a birthday party (my friends' or mine) from when I was a kid where it wasn't on the table. And it's still one of those "must-haves" - although many people now buy it at the supermarket.

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  6. I'm so glad to see this post! I made something similar to this by Nigella Lawson, only she added marshmellows and it was prepared in a square pan. My girls LOVED it and have been asking for me to make it again. I think they would go crazy for a salami version of this. I'm sure that this would work with mini marshmellows too, wouldn't it? It is especially cook that your mom made this for you when you were young.

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    1. I'd never thought of using marshmallows here - it must be sooooo good. I've just googled "chocolate salami marshmallows" and I'm positively salivating now. There are many many many variations one can make depending on taste. Some people add raisins. An adult version would be nice with some Port wine, for instance.

      Hmm... I've just remembered i've got a pack of marshmallows waiting for me to go kitchen-crazy...

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  7. That looks great! And I love your lil puppy dog's face. I'm made for them :D

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    1. Ehehehe If I know him well, he was thinking "COME HERE AND GIMME A KISS!" :D

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  8. I LOVE THIS.
    When I was little my mom made me always.I ate tons

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    1. You must have been a happy child then! :D

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  9. Alex, também tenho uma publicação de salame no meu blog, não poderia faltar já que adoro ! :)

    Este ficou com um aspecto fantástico e decerto que eu não comeria somente uma fatia ! .-)

    Beijinhos

    Isabel

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    1. Obrigada! Já desapareceu todo. :P Beijinhos!

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  10. Gosto tanto!!!
    Obrigado pela visita, vim conhecer o teu canto e adorei..
    Até breve :)

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  11. Obrigada e obrigada pela visita, Xana. :)

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