Saturday, October 6, 2012

Indian soup / Sopa indiana

A quick phone call to my parents saying we've arrived safely, followed by some me-time in the kitchen, two bowls of this spicy soup on the table, and some peaceful couch-time is just the perfect way to finish the weekend. And prepare myself for the next week: it's going to be loong.

I used the soup mix I got from Keeley through the Foodie Penpals September exchange, but made a few changes to the recipe that came at the back of the package:

Indian soup

Heat 4 tablespoons of olive oil in a large saucepan over medium heat. Add 4 crushed cloves of garlic and 1 sliced onion and fry until they're soft.
Stir in the spices and fry for about 1 minute.
Add about 400ml of water, 2 potatoes (peeled and diced) and 4 carrots (peeled and sliced) and bring to boil.
Cover and simmer for about 15 minutes. Then add 1/3 of a can of pre-boiled butter beans and boil for another 10 minutes.
Take the saucepan from the heat and use a blender - I like to leave some chunks, specially carrots; I love finding them while I have my bowl of soup. That's also why I only add the rest of the butter beans then.
Add more water, if you prefer it more liquid (I prefer it creamier). Finally, season it with salt and heat for another 10 minutes.
Serve garnished with chopped chive. 
And have some nice slices of bread ready - even if you do enjoy the heat.

Soups without borders: British made, Indian inspired, Portuguese.style cooked.

***

Um telefonema rápido aos meus pais só para lhes dizer que chegámos bem, seguido de um tempo só meu na cozinha, dois pratos desta sopa condimentada na mesa, e um bocadinho calmo de sofá é a forma perfeita de terminar o fim de semana. E de me preparar para a próxima semana: vai ser loonga.

Usei a mistura para sopa que recebi da Keeley através do programa Foodie Penpals de Setembro, mas fiz algumas alterações à receita que vinha na parte de trás do pacote:

Sopa indiana

Aquece 4 colheres de sopa de azeite num tacho grande em lume médio. Junta 4 dentes de alho esmagados e 1 cebola às rodelas e frita até amolecerem.
Junta as especiarias e mexe, durante 1 minuto.
Junta cerca de 400ml de água, 2 batatas (descascadas e cortadas às rodelas) e 4 cenouras (descascadas e às rodelas) e leva a ferver.
Cobre o tacho e deixa a ferver durante 15 minutos. Depois adiciona 1/3 de uma lata de feijão manteiga pré-cozido e deixa cozer por mais 10 minutos.
Tira o tacho do lume e usa o liquidificador - gosto de deixar alguns pedaços, especialmente de cenoura; adoro encontrá-los enquanto estou a comer o meu prato de sopa. É por isso que só junto o resto do feijão manteiga nessa altura.
Junta mais água, se preferires uma sopa mais líquida (eu prefiro-a mais cremosa). Finalmente, tempera-a com sal e aquece durante mais 10 minutos.
Serve decorado com cebolinho picado. 
E põe à mão algumas fatias de pão - mesmo que gostes do tempero picante.

12 comments:

  1. Eu ainda estou na Mãe, só amanhã é que regresso ! :-)

    Ainda há sopinha ?
    É que está tão linda e apetitosa que eu já comia um pratinho dela !

    Uma delicia !

    Beijinhos

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    1. Também queria, mas tenho tanto que preparar para a semana que o tempo de mimo já acabou - desta vez. :P

      Ainda sobrou, pois! Eu bem tento fazer só para uma vez, mas a gula é maior que a intenção!

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  2. What a delicious soup my friend, it looks gorgeous and must taste even better :D

    Cheers
    Choc Chip Uru

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    1. And all thanks to Keeley! Have a wonderful week! :)

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  3. Hehe I love that your me time is kitchen time! I love spending time in the kitchen making things too! :)

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    1. Ehhehe It's my domain, my very own Winterfell ;)

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  4. Adoro sopas bem aromáticas, e a tua está tentadora!
    Beijinhos

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    1. E saiu melhor do que estava à espera. Confesso que estava com medo que saísse demasiado condimentada, mas a mistura de especiarias era equilibrada, sim senhor. De qualquer maneira, as fatias de pão à mão também ajudaram a equilibrar. :)

      Beijinhos e boa semana!

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  5. I love Indian food, so of course I like this! Really nice. And you can often find me in the kitchen cooking (playing) too - it's my workshop! Thanks for this.

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  6. This soup looks and sounds delicious. I love eating soup and I think there is nothing better than a nice bowl of soup that you made yourself.

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    1. You're right - a bowl of soup heals almost everything. ;)

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