Friday, October 5, 2012

Sardines on a bed of green beans / Sardinhas em cama de feijão verde

It's October 5th and a national holiday. It celebrates the end of the monarchy and the beginning of the republic in Portugal. It's the last time we'll be celebrating the date as a holiday, due to the recent austerity imposed on us: next year, it will be like any other regular working day.

You haven't known the true Portuguese flavour until you've tried grilled sardines on cornbread or with boiled potatoes and a pepper salad. 

People often say sardines caught in Portugal in months with an "r" aren't as good as the ones caught during late Spring and Summer. During the other months, I guess canned sardines are an option. I'm not really into canned fish [except for tuna], but I had this can from a Christmas basket I got last year and I finally decided what to do with it. 

This can of sardines in tomato sauce with olive oil is from "Propeixe", an association of producers located in Matosinhos, near Porto. You can really feel the strong taste of the tomato and the olive oil, and it can be overwhelming on a dish, so I would recommend you to use a can for 2 people and then work on the side dish.



I just boiled green beans in salted water, plated them, and added half of the can on top. I also served some slices of cornbread, to remind me of the feeling of sardines in the summer. And, what's more, it has the red and green of the Portuguese flag.


***

É 5 de Outubro e é feriado nacional. Celebra-se a implantação da República em Portugal. É a última vez que vamos celebrar a data como um feriado, devido às recentes medidas de austeridade que nos foram impostas: no próximo ano, vai ser como qualquer outro dia de trabalho.

Não conheceste o verdadeiro sabor português até teres provado sardinhas assadas com pão de milho ou com batatas cozidas e salada de pimento. 

Costuma dizer-se que as sardinhas apanhadas em Portugal em meses com "r" não são tão boas como as apanhadas durante o fim da Primavera e durante o Verão. Durante os outros meses, julgo que as sardinhas em lata são uma opção. Não gosto muito de peixe em lata [à excepção de atum], mas tinha esta lata de um cabaz de Natal que recebi no ano passado e decidi finalmente o que fazer com ela. 

Esta lata de sardinhas em molho de tomate com azeite é da "Propeixe", uma organização de produtores sediada em Matosinhos, perto do Porto. Consegue-se sentir o sabor forte do tomate e do azeite o que pode ser esmagador num prato, por isso recomendaria que uses uma lata para 2 pessoas e depois que te dediques ao acompanhamento.

Simplesmente cozi feijão verde em água temperada com sal, empratei-o, e por cima coloquei metade da lata. Também servi algumas fatias de pão de milho, para me lembrar da sensação de sardinhas no verão. E, ainda para mais, tem o vermelho e o verde da bandeira portuguesa.

12 comments:

  1. I will trust you that these sardines taste delicious.

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    1. And they're boneless, so you can have them almost in one bite. The tomato sauce they come with is a bit strong, though. That's one of the reasons the plate didn't need to bit full.

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  2. So healthy and delicious my friend :D
    Great shots!

    Cheers
    Choc Chip Uru

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    1. Thanks! Definitely healthy and tasty. And another proof healthy isn't necessarily expensive. Have a nice weekend!

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  3. I used to not like sardines but I love it now. I think I still have a tin of sardines in my pantry, must give this recipe a try!

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    1. When I was a child, as most Portuguese kids, I didn't like sardines, because they have too many bones. But you naturally grow into it.

      It's a very popular fish here, especially during Popular Saints season, in June,

      But when it's no longer summer you can't really find them fresh. Canned sardines are NOT an alternative per se (I'm only loyal to canned tuna fish), but it is a nice way to get that summer feeling a couple of months after it's over. ;)

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  4. Alex, grande verdade disseste...
    Sardinhas a pingar na broa de milho, acompanhadas com uma bela salada de alface, tomate, pimentos, pepino e cebola...
    Ai Meus Deuses... já fiquei aqui a salivar... é uma das minhas refeições preferidas. :)

    Substituiste muito bem, gosto muito de feijão verde e acho que ficou muito bem com as sardinhas. Bom aspecto !

    Quanto à extinção do feriado, Alex: não vou comentar ou diria o que não devo ! ;-)

    Beijinhos

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    1. E para estar ainda mais de acordo com a data, devia ter publicado a foto ao contrário. ;)

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  5. I adore Sardines and hate that they're so underrated...I can't wait to try this--it looks accessible and delicious!

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    1. Sardines always remind me of garden lunches/dinners in the summer, so what's not to like? ;) Besides, one can't put a price on taste. ehehe

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  6. Oh this look so simple yet so delicious! I will have to come back regular and see what you are eating in Portugal :) Thanks for sharing!

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    1. Thank you for your visit and your nice words. ;)

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