Are your appetizers always appetizers? Sometimes I have so little time - or enjoy them so much - I turn mine into a main course. When I was younger I used to say I ate cheese with bread, so you can imagine how I feel about cheese. A slice of cheese with a couple of drops of fruity olive oil, a usual inviting appetizer, will easily turn into a main course in my house, for instance.
Start by slicing a cured goat cheese horizontally, so you will get thin cheese disks. I used one of my favourites, Saloio / Palhais Original, but I'm also curious about some new products they have advertised on their Facebook page, so I might be trying new cheese recipes soon.
Chop 5 marie cookies, 1 tablespoon and a half of butter and 1/4 of a chorizo together. Toast the mix in the oven until it gets a beautiful golden colour and use it to garnish the cheese disks.
That's why I used Casa do Sal's mix for grilling (follow their Facebook page here), which has oregano and rosemary - and top each cheese disk with a stuffed olive. I started sticking a rosemary leaf on the top of each olive on purpose, after one happened to get caught there one day and as I saw it, it reminded me of apples.
Drizzle with some balsamic vinegar for extra punch.
...
Os teus aperitivos são sempre aperitivos? Por vezes tenho tão pouco tempo - ou gosto tanto deles - que transformo os meus num prato principal. Quando era mais nova costumava dizer que comia queijo com pão, por isso podes imaginar o que é que sinto em relação a queijo. Por exemplo, uma fatia de queijo com algumas gotas de azeite frutado, um aperitivo convidativo comum, facilmente se torna num prato principal na minha casa.
Começa por cortar um queijo de cabra curado às fatias horizontalmente, de forma a obteres discos de queijo finos. Usei um dos meus preferidos, o Original Saloio / Palhais, mas também ando curiosa em relação a alguns produtos novos que anunciaram na página de Facebook, por isso sou capaz de experimentar brevemente algumas receitas de queijo novas.
Pica 5 bolachas maria, 1 colher de sopa e meia de manteiga, e 1/4 de um chouriço. Tosta a mistura no forno até ganhar uma cor dourada e usa para guarnecer os discos de queijo.
Em vez de usares o esperado azeite, usa algumas azeitonas sem caroço e recheia-as levemente com flor de sal. Quando digo levemente, quero mesmo dizer levemente (apenas 2 ou 3 pedras de sal): o queijo já é salgado; a finalidade aqui é enganar os nossos sentidos e introduzir um gosto diferente.
Salpica com vinagre balsâmico para lhe dar aquele sabor extra.
Pica 5 bolachas maria, 1 colher de sopa e meia de manteiga, e 1/4 de um chouriço. Tosta a mistura no forno até ganhar uma cor dourada e usa para guarnecer os discos de queijo.
Em vez de usares o esperado azeite, usa algumas azeitonas sem caroço e recheia-as levemente com flor de sal. Quando digo levemente, quero mesmo dizer levemente (apenas 2 ou 3 pedras de sal): o queijo já é salgado; a finalidade aqui é enganar os nossos sentidos e introduzir um gosto diferente.
É por isso que usei a mistura para grelhados da Casa do Sal (segue a página de Facebook aqui), que tem orégãos e rosmaninho - e finaliza cada disco de queijo com uma azeitona recheada. Comecei a colocar uma folha de rosmaninho em cada azeitona de propósito, depois de uma ter um dia ter ficado presa numa azeitona e que quando a vi me fez lembrar de maçãs.
Salpica com vinagre balsâmico para lhe dar aquele sabor extra.
I'll sometimes turn my appetizers into a main course. Or sometimes a main course into an appetizer! This is great - I love goat cheese, so you know I like this. thanks so much.
ReplyDeleteI admit: sometimes I feel bad for turning an appetizer into a main course - as if were doing something forbidden; as if little pleasures were supposed to be enjoyed in moderation. But if they are just that... pleasures... why not?
DeleteSounds like these are tasty little appetizers!
ReplyDeleteThank you. These are tailored to my taste, at least. ;)
DeleteBom dia Alex,
ReplyDeleteMuito originais esses aperitivos, parecem tão deliciosos...
Tal como tu comoo queijo com pão, tal como manteiga com pão ! :)))
Beijinhos
Eheheh Somos terríveis. Chego a comer queijinhos redondos à dentada, sem cortar rodelas nem nada. Tão bom.
DeleteBom dia Alex,
ReplyDeleteLindos aperitivos, muito criativos, ficaram deliciosos, amei.
Beijo,
Vânia
Obrigada! E se sobrar pasta de bolacha e chouriço... pode usar-se para barrar tostinhas, por exemplo. Nota-se que é só gulodice deste lado?
Deletewuau ficrao mt bonitos nao conhecia bjs
ReplyDeleteObrigada :)
DeleteEu já e servia...
ReplyDeleteAdoro esse sal.
bjs
Também eu! :) Beijinhos e boa sexta! É quase fim de semana: yuppy!
DeleteSounds like a yummy appetizer. Love the goat cheese.
ReplyDeleteThank you, Dawn.
DeleteHow fun and cute are these.. they must have been so yummy! I love the little design like an apple, that's so clever!
ReplyDeleteThank you. The first time it happened, it was not on purpose. But as I was about to take it out, I thought "wow, this looks so much like an apple, how cute" and have made them like that ever since. Have a great weekend.
Deletedigo cheeese com muito prazer :))
ReplyDeleteEehehe Bem dito! Bom fim de semana!
DeleteHi Alex, something new to me but it look inviting. Very delicious and delectable appetizer.
ReplyDeleteI'm following you. Have a nice weekend.
Thank you for your words, Amelia. Have a great weekend, too!
DeleteEstes aperitivos ficaram super originais :)) ficam bem em qualquer altura e satisfazem barriguinhas gulosas!
ReplyDeletebeijinhos e bom fdsemana
Obrigada, Catarina. Ai pelo menos eu lá gulosa sou, e não é pouco. Beijinhos e um fim de semana cheio de sol!
DeleteThis is so cute and looks delicious :D
ReplyDeleteCheers
Choc Chip Uru
You must try it at least once. or twice. or... ;)
DeleteSo lovely! I'd rather eat just appetizers over dinner any day!
ReplyDeleteThat's what I often find, especially when I'm out for a meal. Or at least a degustation menu. Have a great weekend, Liz!
DeleteI could easily make this into my my main meal with a little side salad any day. I think your little chorizio crumble is quite interesting. Have a super weekend. BAM
ReplyDeleteThank you! Oh, yes, this is definitely screaming "toss me some greens / tomato!" here. :) Have a wonderful weekend!
DeleteEu adoro petiscar e muitas vezes faço jantares só de entradas, sabe-me tão bem :)
ReplyDeleteAdorei este queijinho! Um beijinho.
Sirvam-me qualquer coisa boa, que recebo de braços abertos. Mas também sou assim, Ginja: perco-me mais facilmente por entradas que por uma refeição principal. Beijinhos e um excelente fim de semana!
DeleteWow I want some, those are nice appetizers
ReplyDeleteThen here's one for you! :D Have a great weekend!
DeleteI am soooo going to make this !
ReplyDeleteEheheheh I'm sure you'll love it! :)
Delete