Sunday, November 24, 2013

Simple Ideas for Christmas gifts #2: It's OK to be a Cookie Monster. // Ideias Simples para prendinhas de Natal #2: Não tem mal serem um Monstro das Bolachas.


You can't beat a cookie with a message, can you?
For me, a perfect gift is a personal one. So why not baking one for your friends?


Ingredients:

3 eggs
1 yolk
5 tablespoons of vegetable oil
lemon zest (1 lemon)
220g flour
3 tablespoons of carob liqueur

jam (my choice today: Azores pineapple and lemongrass)
fondant
gel coloring (red)
edible color markers

Beat the eggs, the yolk, the lemon zest and the oil. Add the flour and the liqueur and mix.

Drop spoonfuls onto a tray with greaseproof paper.

Bake in a pre-heated oven to 170ºC for 16 minutes. Remove the cookies from the oven and let them cool.


This cookie recipe doesn't have any sugar on purpose, as you will be adding enough sugar later.

So have the jam, the fondant and the coloring gel ready.

Knead the fondant, cut the shapes you want, brush one of the sides with jam and apply it to each cookie. Use a toothpick to add dots of color to a portion of the fondant if you want to create other colors (I used red) and knead until the fondant gets a homogenous colour. Write fun messages with the edible color markers. Everyone will love them.


By now I've realised there are hundreds of different techniques and it's not as easy as it looks on TV. I know I really need to work on them, but one thing is certain: I had lots of fun this Sunday. 

Não conseguem bater um biscoito com uma mensagem, pois não? 
Para mim, um presente perfeito tem de ser pessoal. Então porque não fazer um para os vossos amigos?

Ingredientes:

3 ovos
1 gema
5 colheres de sopa de óleo vegetal
raspa de limão (1 limão)
220g de farinha
3 colheres de sopa de licor de alfarroba

compota (a minha escolha de hoje: ananás dos Açores e erva-príncipe)
fondant
corante em gel (vermelho)
marcadores de tinta comestível

Batam os ovos, a gema, a raspa de limão e o óleo. Adicionem a farinha e o licor e misturem.

Larguem colheres numa travessa com papel vegetal. 

Levem a cozer em forno pré-aquecido a 170ºC durante 16 minutos. Tirem os biscoitos do forno e deixem-nos arrefecer.

Esta receita de biscoitos não leva açúcar de propósito, uma vez que mais tarde lhe vão juntar açúcar suficiente.

Por isso preparem a compota, o fondant e o corante em gel.

Amassem o fondant, cortem-no nas formas que quiserem, pincelem um dos lados com compota e apliquem-no em cada biscoito. Usem um palito para adicionar pontos de cor ao fondant se quiserem criar outras cores (usei vermelho) e amassem até o fondant ficar com uma cor homogénea. Escrevam mensagens divertidas com os marcadores de tinta comestível. Todos os vão adorar.

Por esta altura já me apercebi que há centenas de técnicas diferentes e não é tão fácil como parece na TV. Eu sei que tenho de praticar mais, mas uma coisa é certa: diverti-me imenso este domingo.

10 comments:

  1. I like your "please don't eat me" cookies... very cute! I will be baking cookies for Christmas too and mine will say "eat me" :p

    ReplyDelete
    Replies
    1. Muahaha In Portugal we call "a bolacha da vergonha" ("the shame cookie") to the last cookie on the plate, the one that everyone is ashamed to take. And, of course, I was thinking about Alice's EAT ME cookies and thought this would be funnier. :P

      Delete
  2. Love Christmas baking - your cookies are gorgeous!
    Mary x

    ReplyDelete
    Replies
    1. Me too! It always reminds me of home and happy days. It's so nice to re-live them myself.

      Delete
  3. Replies
    1. Thank you. I had so much fun doing this. That's the whole point of his, isn't it? Having fun. :)

      Delete
  4. Bom dia Alex,
    Muito bom post, possui muito boas ideias, sem dúvida é muito inspirador.
    Beijo, boa semana,
    Vânia

    ReplyDelete
    Replies
    1. Obrigada, Vânia. Nem que seja um "oh meus deus, isto eu não faço". :P Tudo é válido para encontrarmos o nosso caminho.

      Delete
  5. Olá Alex

    Adorei a sugestão, já ando de volta dos mimos de Natal. Estes bombons ficaram deliciosos.
    Beijo
    http://www.pratocaseiro.blogspot.pt/

    ReplyDelete
    Replies
    1. E é engraçado, porque a não ser no escritório, no resto da casa ainda não "cheira" muito a natal. Mas já começo a ter tanta vontade para estas brincadeiras.
      Beijinhos!

      Delete