Friday, December 6, 2013

Pineapple Duo for Breakfast // Duo de Ananás para o Pequeno Almoço

I grew up hearing stories about the days when my parents were little and had to go through some difficult times I wouldn't dream of today, even under this economic crisis. To make things worse, my grandfather on my mother's side, who apparently was considered to be a great baker and cook in their small village, could be a bit of a scrooge sometimes, so despite having all this wonderful traditional homemade food at home, such as tripe (tripe with beans is one of Porto's traditional dishes, so much so that its inhabitants are often called Tripeiros), bread or cured cheese, my mother and her sister weren't allowed to eat as much as they wanted to.



Did that stop them? Of course not. They just figured out ways of doing what they wanted: for example, they went to the place where the cheese was being cured, and instead of slicing cheese the regular way, they would take round slices from the bottom so their father wouldn't notice and tell them off. I always laugh when they tell this story, and imagine my grandfather's reaction when he started noticing his cheese was shrinking too much.

That's the reason why seeing round slices of cured cheese always takes me back to the past.

So, in honor of my past - and to celebrate the fact that weekend is coming -, I'd like to suggest this fun breakfast. I really enjoy the contrast of flavours between the yogurt and whole wheat and of texture between the creamy yogurt and the crunchiness of the pomegranate seeds. And also the contrast between the strong cured cheese and the sweet jam, and how it all ends up blending together because of the pineapple flavours.

So here is how you do it.

Ingredients:

thin whole wheat toasts
Pineaple-flavoured greek yogurt
dried pomegranate seeds
slices of cured sheep's milk cheese
pineapple jam (I used meia-dúzia's Azores pineapple with lemongrass jam)

Spread some spoons of pineapple yogurt on the whole wheat toasts. Sprinkle them with a few dried pomegranate seeds. 

Slice the cured sheep's milk cheese horizontally, so you get thin rounds, and spread the pineapple jam over the cheese slices.

Cresci a ouvir histórias sobre os dias quando os meus pais eram pequenos e tiveram de passar por tempos difíceis que não imaginaria hoje, mesmo sob esta crise económica. Para piorar as coisas, o meu avô do lado da minha mãe, que pelos vistos era considerado um grande padeiro e cozinheiro na sua pequena aldeia, conseguia ser um pouco forreta às vezes, por isso apesar de terem tanta comida tradicional caseira fantástica em casa, como tripas (para quem não é de Portugal, as tripas com feijão branco, "tripas à moda do Porto", são um dos pratos típicos da cidade, e por isso é que os seus habitantes são chamados de Tripeiros), pão ou queijo curado, a minha mãe e a irmã dela não podiam comer tanto quanto queriam.

Isso alguma vez as impedia? Claro que não. Limitavam-se a descobrir formas de fazer o que queriam: por exemplo, iam ao sítio onde o queijo estava a curar, e em vez de cortarem fatias de queijo da forma normal, cortavam fatias redondas do fundo horizontalmente para que o pai delas não desse conta e ralhasse com elas. Rio-me sempre que contam esta história, e imagino a reacção do meu avô quando começou a aperceber-se que o queijo estava a encolher demasiado.

Por isto é que ver fatias redondas de queijo curado me leva ao passado.


Por isso, em honra ao meu passado - e para celebrar o facto de o fim de semana estar a chegar -, gostaria de sugerir este pequeno almoço divertido. Gosto mesmo do contraste de sabores entre o iogurte e as tostas integrais de trigo e de textura entre o iogurte cremoso e as sementes crocantes. E também o contraste entre o queijo curado forte e a compota doce, e como tudo se conjuga por causa dos sabores a ananás. 


Então aqui fica como se faz.

Ingredientes:

tostas integrais de trigo finas
iogurte grego de ananás
sementes de romã secas
fatias de queijo de ovelha curado
compota de ananás (usei a de ananás dos Açores e erva-príncipe da meia.dúzia)

Espalha algumas colheres de iogurte de ananás nas tostas de trigo integral. Salpica-as com algumas sementes de romã.

Corta fatias do queijo de ovelha curado horizontalmente, de forma a ficarem com fatias redondas finas. Barrem-nas com a compota de ananás.

18 comments:

  1. Muito boa a história, há sempre maneira de contornar as dificuldades, e cortar o queijo por baixo, engana os incautos...:)
    Beijinhos

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    1. O que a necessidade e o espírito muito português fazem... Beijinhos!

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  2. Wishing this was breakfast tomorrow! Super yum!

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  3. Gosto dessas recordações, gostei de te ler.
    Um beijinho.

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    1. Obrigada, Inês, Beijinhos e um bom fim de semana!

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  4. Oh my word, Alex! What a yummy blog you have! I love this recipe, I love the story too. And, I absolutely love that you post in two languages. (Portuguese?) Thank you so much for sharing, Alex

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    1. Hi, Louise, thank you so much for your words. Yes, it's Portuguese indeed (I'm Portuguese). Have a great weekend!

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    1. Thank you. The day I took these photos I had a hard time stopping having breakfast. ;)

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  6. Que ricas fatias tão apetitosas!!!
    Realmente, dantes, por mais que se diga que agora está mau, era incomparavelmente pior!
    Beijinhos

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    1. É realmente um "cala-te, boca" brutalíssimo. Sobretudo se pensarmos que, mesmo para os casos mais desesperados, existe pelo menos hoje um sem número de ajudas às quais recorrer que não existiam naquela altura.

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  7. A wonderfully nutritious and delicious breakfast!

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    1. Hi, Angie. Thank you. Oh, and the Azores pineapple flavour... yum.

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  8. Hehe I like their plans to cut off the curved rounds of cheese-I would have done the same if I had thought of it. This sounds delicious Alex!

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    1. Hi, Lorraine! Yes, my mom and her sister were quite ingenious girls. :P

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  9. Vim retribuir a visita e conhecer seu blog!
    Deliciosas receitas aqui encontrei!
    Já estou a te seguir! Abraços!

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    1. Olá, Marlene. Obrigada! E eu também! E como dizia ontem cá em casa "ai aquele pudinzinho de arroz......" :)

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