Monday, March 3, 2014

Clam Risotto // Risotto de Amêijoas


No, no video today. The truth is, I spent half the afternoon on "sleep" mode after watching the Oscars all night (1 am to  5.30 am). So when I started cooking dinner I was still half-sleeping and forgot I wanted to try and make a second video.

Did you watch the Oscars too? What did you think of it? Most of all, I enjoyed Ellen's fun and unpretentious way of leading the whole show, felt a lot of respect for Jared Leto's both creative and social/political aware mind, and fell in love with Lupita Nyong'o's headband and dress as well as with her words.

And speaking of winners, apparently I forgot to check the results of competition I entered a couple of weeks ago - "Apaixona-te pela Cabrinha" [Fall in love with the little Goat], the symbol for Palhais / Saloio, a Portuguese cheese brand. I didn't win the first prize, but I was one of the runners-up, meaning I am going to receive a basket of Saloio cheese. I promise I'll show it to you as soon as I get it.

But let's get back to today's business: my dinner. A clam risotto, with a nice buttery touch. Here's the recipe:



Ingredients:

150g clam meat
150g arborio rice
olive oil
half an onion (chopped)
700ml seafood stock
a pinch of salt
a tea spoon saffron
1 1/2 tablespoons butter


Boil the clams for about 10 minutes. Reserve.

Heat a saucepan with olive oil and onion for about 2 minutes. Add the arborio rice and stir.

About 3 minutes later, add about half the seafood stock. Season with salt and saffron, stir, and let it boil in medium heat. 

After about 8 minutes add the clam and more stock (don't pour all of it; start by adding a ladle or two). When the water has almost disappeared, turn the heat to low and add the butter. Stir smoothly until it melts and serve.


Enjoy!
Não, não há vídeo hoje. A verdade é que passei metade da tarde a dormitar depois de ver os Óscares a noite toda (da 1 às 5.30 da manhã). Por isso quando comecei a fazer o jantar ainda estava meio a dormir e esqueci-me que queria experimentar fazer um segundo vídeo.

Também viram os Óscares? O que acharam? Acima de tudo, gostei da forma divertida e despretensiosa como a Ellen conduziu o programa, senti muito respeito pela mente criativa e consciente social e politicamente do Jared Leto, e apaixonei-me pela bandolete e pelo vestido da Lupita Nyong'o, bem como pelas palavras dela.

E por falar em vencedores, pelos vistos esqueci-me de ver os resultados do passatempo em que participei há umas semanas atrás - o "Apaixona-te pela Cabrinha", do Palhais / Saloio. Não ganhei o primeiro prémio, mas fui uma das que não saiu de mãos a abanar: ganhei um cabaz de queijo Saloio! Prometo que mostro assim que o receber.




Mas voltemos ao que me traz hoje aqui: o meu jantar. Um risotto de amêijoas, com um agradável toque amanteigado. Aqui fica a receita.


Ingredientes:

150g miolo de amêijoa
150g arroz arbório
azeite
meia cebola (picada)
700ml caldo de marisco
uma pitada de sal
uma colher de chá de açafrão
1 1/2 colher de sopa de manteiga


Cozam as amêijoas durante cerca de 10 minutos. Reservem.

Aqueçam uma caçarola com azeite e cebola durante 2 minutos. Adicionem o arroz arbório e mexam. 

Cerca de 3 minutos depois, adicionem cerca de metade do caldo de marisco. Temperem com sal e açafrão, mexam, e deixem cozer em lume médio. 

Cerca de 8 minutos depois juntem as amêijoas e mais caldo (não o deitem todo; comecem por juntar uma concha ou duas). Quando a água desapareceu quase toda, reduzam o lume para brando e adicionem a manteiga. Mexam suavemente até derreter e sirvam.

Bom apetite!
//

27 comments:

  1. Me gusta tu risotto se ve cremoso y estupendo,vi los Oscar estoy contenta porque Brat Pitt obtuvo uno es buen actor y precioso mi amor jejej,brazos.

    ReplyDelete
  2. this clam risotto looks so appetizing! yum!

    ReplyDelete
  3. Mas que aspeto! Adoro risotos, mas nunca fiz de ameijoa. Vou fazer!

    ReplyDelete
  4. Adoro risoto e este teu ficou com um aspecto perfeito e bem apetitoso!

    Bjs

    ReplyDelete
  5. Adoro risotto e há muito que não faço.
    Este ficou uma delicia
    bj

    ReplyDelete
  6. My kind of risotto. Not sure I can find quality clams over here, but I still have some shrimp in the freezer, might just turn them into this delicious risotto dish.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oh, yum! [That reminds me: I have to buy some shrimp]

      Delete
  7. ficou com um aspecto tao bom adorei a tua sugestao bjs bs

    ReplyDelete
  8. Obrigada, Susana. :) Beijinhos!

    ReplyDelete
  9. Por acaso não acompanhei a noite mas já estou a par de tudo:)
    Lindo e que cor gulosa tem este risotto está fantástico e com muito bom aspecto.

    beijinhos

    ReplyDelete
    Replies
    1. Obrigada, Sandra! :D E mesmo uma pessoa que não queira, a menos que se isole do mundo é quase impossível não descobrir o que se passou. :D Beijinhos!

      Delete
  10. Hi Alex,

    With our time differences, I didn't manage to watch the whole of Oscar. I like Ellen. She is a great host.

    Like your Oscar-inspired dinner... Yum!

    Zoe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thank you. I know what you mean: I had to stay awake till 5.30 am. Which was OK this time as I didn't have work the other day, but it's usually impossible (unless I want people to see huge bags under my eyes).

      Have a great week!

      Delete
  11. This looks oh so delicious and like it would make a perfect dinner!

    ReplyDelete
  12. Olá Alex,
    Adoro risotto e esta combinação, com amêijoas, é perfeita e deliciosa!
    Beijinhos,
    Lia.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Obrigada, Lia. Não sei porquê, "chama-me" o verão. Ai, e logo hoje que esteve um dia de sol tão bom. Beijinhos e bom fim de semana!

      Delete
  13. Que aspecto fabuloso esse risotto!!! Eu gosto tanto :)
    bela ideia!!
    beijinhos

    ReplyDelete
    Replies
    1. Obrigada, Xana. Ai, e cremoso? *Ai...*

      Bom fim de semana!

      Delete