Friday, January 18, 2013

Cheese bread // Pão de queijo

These cheese rolls are a traditional recipe from Minas Gerais, Brazil. Instead of the regional cheese, which I don't have easy access to, I used grated parmesan.

Bring 150ml of milk and 75ml of vegetable oil to a boil. Put 250g of sweet manioc powder in a bowl and a pinch of salt and little by little add the liquids and mix everything with your hands (to help you, cover them in vegetable oil).
You'll need 2 eggs and 50g of grated parmesan cheese for the next step. Add 1 egg, mix, add about 25g of the cheese, mix again, add the other egg and finally the remaining cheese.

Shape little rolls of the mixture and place them on a tray with greaseproof paper. This will make about 10 rolls - or more, depending on the size you choose to make them. Bake them for 20-25 minutes to 180ºC.


I love the subtle cheese after-taste.


This is great as a snack, so here's my suggestion: spread some of the blackberry extra jam with hazelnut and nutmeg I mentioned here on half of one roll. That will be your flower. Draw the stem with chocolate sauce. Add some tangerine segments for a fresher, sweeter note. Dip them in the chocolate. You can thank me later.

 
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Este pão de queijo é uma receita tradicional de Minas Gerais, Brasil. Em vez do queijo regional, ao qual não tenho acesso fácil, usei parmesão ralado.

Ferve 150ml de leite e 75ml de óleo vegetal. Coloca 250g de polvilho doce (fécula de mandioca) numa taça e uma pitada de sal e pouco a pouco acrescenta os líquidos e mexe tudo com as mãos (para te ajudar, cobre-as em óleo vegetal).

Vais precisar de 2 ovos e 50g de parmesão ralado para o próximo passo. Adiciona 1 ovo, mexe, adiciona cerca de 25g do queijo, mexe de novo, adiciona o outro ovo e finalmente o resto do queijo.

Molda pequenas bolas da mistura e coloca-os num tabuleiro com papel vegetal. Vai dar para cerca de 10 pães - ou mais, dependendo do tamanho que escolheres fazê-los. Coze-os durante 20-25 minutos a 180ºC.

É fantástico como petisco, por isso aqui fica a minha sugestão: espalha algum do doce extra de amora com avelã e noz moscada que mencionei aqui em metade de um pão de queijo. Essa vai ser a vossa flor. Desenha o caule com molho de chocolate. Acrescenta gomos de tangerina para uma nota mais fresca e doce. Mergulha-os no chocolate. Podes agradecer-me mais tarde.

26 comments:

  1. Cheesy and delicious, great photos :D

    Cheers
    Choc Chip Uru

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    1. Thanks! And no more cheese rolls left! Have a sunny-side-up weekend!

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  2. Your cheese rolls looks really yum! The insides are so cheesy and moist! And very nice presentation, looks lovely!
    Have a great weekend!

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    1. Thank you! We ate the whole 9 rolls last night. Oops!

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  3. Adoro pão de queijo e o teu ficou tão lindo.
    Era capaz de comer já uns quantos...quanto começo não consigo parar.
    Bom fim de semana
    bjs

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    1. Foi como nós: 2 comemos 9 de uma assentada. Esta fornada por acaso calhou muito bem.

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  4. Alex, This looks so good. I am not good with preparing breads. I love these with the cheese.. yummy!!

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    1. I believe this recipe is so easy to follow that anyone can make them. It's at least worth trying once, just to taste them - in case you like cheese.

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  5. Oi Alex, foi um prazer receber sua visita em meu blog.Adorei conhecer o seu, já estou te seguindo se quiser me siga também, ficarei muito feliz.Tenha um excelente domingo.
    Obs: como boa filha de mineiros e brasileira adoro pães de queijos e estes ficaram fantásticos.Beijos

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    1. É uma pena não haver por cá. Os portugueses iam adorar. Beijinhos e bom fim de semana!

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  6. I really want to make these now Alex! They look so wonderful when you see them inside! :D

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    1. Do you know that feeling when you bake something and then when you open it you go all "Houston, we have a problem?" Frankly, I was like all those people at Nasa raving about the success of a mission when I opened the first cheese roll. You never know what to expect, no matter how many times you do it, do you?

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  7. These look amazing! Love the cute plate at the end too!

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    1. Thanks! I just love playing with pre-conceived thoughts. Sometimes the most simple food can be fun, too. ;)

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  8. Alex, estão tão lindos!!! Eu só faço daqueles com farinha pré-preparada, shame on me...
    Beijinhos e bom domingo!
    Madalena

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    1. E se forem bem bons, que maravilha! :P Não sou nada radical com estas coisas: quando resulta e é bom, por que não simplificar as tarefas? Beijinhos!

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  9. Replies
    1. Thank you! It was fun doing it. Have a greatttttt week! ;)

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  10. I was looking for a similar recipe and thanks to your comment in my blog otherwise I wont find this.

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    1. You're welcome! ;) Have a wonderful week.

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  11. Gosto gosto... K aspecto gulosoooo :)
    beijinhos

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    1. Esta fornada desapareceu num instante. Beijinhos e boa semana, Xana!

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  12. Gostei muito deste pão de queijo, que ando há séculos para fazer...

    beijinhos e boa semana

    P.S.: Volta sempre que queiras :)

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    1. Olá, Catarina! É super simples: vale mesmo a pena! Beijinhos e digo o mesmo! ;)

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  13. venho agradecer a sua visita e tb fiquei super contente com estes paezinhos que estao 5* bjs

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    1. Ai que fiquei mesmo vidrada nos ovos com caril.... :)))) Beijinhos e boa semana!

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