Friday, January 18, 2013

Cheese bread // Pão de queijo

These cheese rolls are a traditional recipe from Minas Gerais, Brazil. Instead of the regional cheese, which I don't have easy access to, I used grated parmesan.

Bring 150ml of milk and 75ml of vegetable oil to a boil. Put 250g of sweet manioc powder in a bowl and a pinch of salt and little by little add the liquids and mix everything with your hands (to help you, cover them in vegetable oil).
You'll need 2 eggs and 50g of grated parmesan cheese for the next step. Add 1 egg, mix, add about 25g of the cheese, mix again, add the other egg and finally the remaining cheese.

Shape little rolls of the mixture and place them on a tray with greaseproof paper. This will make about 10 rolls - or more, depending on the size you choose to make them. Bake them for 20-25 minutes to 180ºC.


I love the subtle cheese after-taste.


This is great as a snack, so here's my suggestion: spread some of the blackberry extra jam with hazelnut and nutmeg I mentioned here on half of one roll. That will be your flower. Draw the stem with chocolate sauce. Add some tangerine segments for a fresher, sweeter note. Dip them in the chocolate. You can thank me later.

 
---
 
Este pão de queijo é uma receita tradicional de Minas Gerais, Brasil. Em vez do queijo regional, ao qual não tenho acesso fácil, usei parmesão ralado.

Ferve 150ml de leite e 75ml de óleo vegetal. Coloca 250g de polvilho doce (fécula de mandioca) numa taça e uma pitada de sal e pouco a pouco acrescenta os líquidos e mexe tudo com as mãos (para te ajudar, cobre-as em óleo vegetal).

Vais precisar de 2 ovos e 50g de parmesão ralado para o próximo passo. Adiciona 1 ovo, mexe, adiciona cerca de 25g do queijo, mexe de novo, adiciona o outro ovo e finalmente o resto do queijo.

Molda pequenas bolas da mistura e coloca-os num tabuleiro com papel vegetal. Vai dar para cerca de 10 pães - ou mais, dependendo do tamanho que escolheres fazê-los. Coze-os durante 20-25 minutos a 180ºC.

É fantástico como petisco, por isso aqui fica a minha sugestão: espalha algum do doce extra de amora com avelã e noz moscada que mencionei aqui em metade de um pão de queijo. Essa vai ser a vossa flor. Desenha o caule com molho de chocolate. Acrescenta gomos de tangerina para uma nota mais fresca e doce. Mergulha-os no chocolate. Podes agradecer-me mais tarde.

26 comments:

  1. Cheesy and delicious, great photos :D

    Cheers
    Choc Chip Uru

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks! And no more cheese rolls left! Have a sunny-side-up weekend!

      Delete
  2. Your cheese rolls looks really yum! The insides are so cheesy and moist! And very nice presentation, looks lovely!
    Have a great weekend!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thank you! We ate the whole 9 rolls last night. Oops!

      Delete
  3. Adoro pão de queijo e o teu ficou tão lindo.
    Era capaz de comer já uns quantos...quanto começo não consigo parar.
    Bom fim de semana
    bjs

    ReplyDelete
    Replies
    1. Foi como nós: 2 comemos 9 de uma assentada. Esta fornada por acaso calhou muito bem.

      Delete
  4. Alex, This looks so good. I am not good with preparing breads. I love these with the cheese.. yummy!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. I believe this recipe is so easy to follow that anyone can make them. It's at least worth trying once, just to taste them - in case you like cheese.

      Delete
  5. Oi Alex, foi um prazer receber sua visita em meu blog.Adorei conhecer o seu, já estou te seguindo se quiser me siga também, ficarei muito feliz.Tenha um excelente domingo.
    Obs: como boa filha de mineiros e brasileira adoro pães de queijos e estes ficaram fantásticos.Beijos

    ReplyDelete
    Replies
    1. É uma pena não haver por cá. Os portugueses iam adorar. Beijinhos e bom fim de semana!

      Delete
  6. I really want to make these now Alex! They look so wonderful when you see them inside! :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Do you know that feeling when you bake something and then when you open it you go all "Houston, we have a problem?" Frankly, I was like all those people at Nasa raving about the success of a mission when I opened the first cheese roll. You never know what to expect, no matter how many times you do it, do you?

      Delete
  7. These look amazing! Love the cute plate at the end too!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks! I just love playing with pre-conceived thoughts. Sometimes the most simple food can be fun, too. ;)

      Delete
  8. Alex, estão tão lindos!!! Eu só faço daqueles com farinha pré-preparada, shame on me...
    Beijinhos e bom domingo!
    Madalena

    ReplyDelete
    Replies
    1. E se forem bem bons, que maravilha! :P Não sou nada radical com estas coisas: quando resulta e é bom, por que não simplificar as tarefas? Beijinhos!

      Delete
  9. Replies
    1. Thank you! It was fun doing it. Have a greatttttt week! ;)

      Delete
  10. I was looking for a similar recipe and thanks to your comment in my blog otherwise I wont find this.

    ReplyDelete
  11. Gosto gosto... K aspecto gulosoooo :)
    beijinhos

    ReplyDelete
    Replies
    1. Esta fornada desapareceu num instante. Beijinhos e boa semana, Xana!

      Delete
  12. Gostei muito deste pão de queijo, que ando há séculos para fazer...

    beijinhos e boa semana

    P.S.: Volta sempre que queiras :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Olá, Catarina! É super simples: vale mesmo a pena! Beijinhos e digo o mesmo! ;)

      Delete
  13. venho agradecer a sua visita e tb fiquei super contente com estes paezinhos que estao 5* bjs

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ai que fiquei mesmo vidrada nos ovos com caril.... :)))) Beijinhos e boa semana!

      Delete