Friday, November 29, 2013

Banana slices with butter and almond cream // Fatias de banana com creme de manteiga e amêndoa


It's Friday and all I can think of is Why am I always so busy on my day off? I had to spend the morning in 3 banks signing a few documents and changing my address, in the shopping centre taking photos and then rushing to change the address in my driver's license, in the supermarket buying a few things for my mom's birthday party tomorrow, in 3 stores buying my mom's presents (and one for myself - sorry, couldn't resist), in the kitchen baking a cake and preparing a few boxes of chocolates for tomorrow...


I was rushing and researching for a banana curry with almond rice recipe and decided I couldn't resist any longer, so I did HALF a version of it:

Banana slices with a butter and almond cream.

Ingredients:

1 banana

40g sugar
50g butter
2 tablespoons milk
50g sliced almonds

Heat the sugar, butter and milk in a saucepan. Add the almond. When its texture becomes creamy, slice a banana, put it on a nice bowl and pour the warm cream over it.

I think this would be great with a spoonful of a lemony rice pudding. Do you have any more-tart-less-sweet recipes?




É sexta e só consigo pensar em Como é que estou sempre ocupada no meu dia livre? Tive de passar a manhã em 3 bancos a assinar alguns documentos e a mudar a minha morada, no shopping a tirar fotos e a correr para ir mudar a morada na minha carta de condução, no supermercado a comprar algumas coisas para a festa de anos da minha mãe amanhã, em 3 lojas a comprar os presentes para a minha mãe (e um para mim - desculpem, não resisti), na cozinha a fazer um bolo e a preparar algumas caixas de chocolates para amanhã...

Estava a correr e a pesquisar para um caril de banana com arroz de amêndoas e decidi que não conseguia resistir mais, por isso fiz MEIA versão dele:

Fatias de banana com creme de manteiga e amêndoa.

Ingredientes:

1 banana

40g açúcar
50g manteiga
2 colheres de sopa leite
50g amêndoa laminada

Aqueçam o açúcar, a manteiga e o leite numa caçarola. Juntem a amêndoa. Quando a textura ficar cremosa, cortem uma banana às fatias, coloquem-na numa taça gira e deitem o creme morno por cima.

Acho que ficava mesmo bem com uma colherada de arroz doce alimonado. Têm alguma receita menos doce e mais ácida?

28 comments:

  1. deve ser uma delicia esta com um aspecto tao bom bjs bfs

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pelo menos para quem for gulosa como eu: ai não, não é. ;)

      Delete
  2. What a wonderful way of packing the almonds and banana into creamy treat! Thanks for sharing this recipe!

    ReplyDelete
  3. Replies
    1. Ah, to be or not to be... a sweet tooth. ;)

      Delete
  4. Parece um pequeno-almoço ou estou enganada?delicioso e muito simples de preparar.
    bjns

    ReplyDelete
    Replies
    1. Olá, Violeta. Este concretamente foi petisco ao lanche, mas para quem for gulosa como eu, qualquer hora serve. Beijinhos e uma óptima semana!

      Delete
  5. Replies
    1. And there's no such thing as too much butter. ;)

      Delete
  6. This is quick and tasty - my kind of treat! Good stuff - thanks.

    ReplyDelete
  7. As a banana lover I am super happy to see this recipe!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thank you so much, Pamela. Have a great week!

      Delete
  8. mas que bom aspecto :)
    Boa semana :):):)

    ReplyDelete
  9. Simples e delicioso! Adorei.
    Um beijinho
    Ana

    ReplyDelete
    Replies
    1. Obrigada, Ana. Beijinho e uma excelente semana!

      Delete
  10. I love this recipe! Mostly because bananas are my favorite fruit! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi, Ashley! I love bananas, too, ever since I was a child. Being easy to peel really made a difference back then. ;)

      Delete
  11. What a great new way to enjoy bananas. Thank you for sharing this!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thank you. And sweet, too. ;) You can never have too much sweetness in your life, can you?

      Delete
  12. Delicious! Banana and almond sounds wonderful together :D

    Zoe

    ReplyDelete
  13. How interesting! I don't think I have ever had fresh bananas this way. I'm intrigued. What a great way to enjoy a delicious snack!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi, Anne. I'm such a sweet tooth, aren't I?

      Delete