Sunday, January 26, 2014

Vegetable Soup with Spinach and Capellini // Sopa de Vegetais com Espinafres e Aletria


Are you looking for something to fight the cold weather? This Vegetable Soup with Spinach and Capellini was my weapon today:


Ingredients:

2 potatoes
2 carrots
2 leeks
4 tablespoons olive oil
2l water
pinch of salt
100g spinach
100g capellini

While you heat the water in a pan until it boils, cut the potatoes into small cubes. Dice the carrots and the leeks into circles about the same size as the potato cubes. 

Pour the olive oil in a pan. Add the leeks, carrots and potatoes and stir a little. Pour the boiling water and let it cook about 15 minutes, until the vegetables are soft. Season it with salt.

Add the capellini and the spinach and let it cook for 2 minutes.

Enjoy!

As my boyfriend saw the soup, he asked: "You know capellini is only for sweet desserts, right?" I knew that was coming so I smiled and waved. It's no use: no matter how many different uses I give to capellini, his memory will only process it as The Dessert ingredient.

How do YOU use capellini? And what's your favourite recipe using capellini?
Andam à procura de alguma coisa para lutar contra este tempo frio? Esta Sopa de Vegetais com Espinafres e Aletria foi a minha arma hoje:


Ingredientes:

2 batatas
2 cenouras
2 alhos franceses
4 colheres de sopa de azeite
2l água
pitada de sal
100g espinafres
100g aletria

Enquanto aquecerem a água num tacho até ferver, cortem as batatas em cubos pequenos. Cortem as cenouras e os alhos franceses em rodelas pequenas, mais ou menos do mesmo tamanho que os cubos de batata.

Deitem o azeite num tacho. Juntem os alhos franceses, as cenouras e as batatas e mexam um pouco. Deitem a água a ferver e deixem cozinhar cerca de 15 minutos, até os vegetais amolecerem.

Juntem a aletria e o espinafre e deixem cozinhar cerca de 2 minutos.

Bom apetite!

Quando o meu namorado viu a sopa, perguntou: "Sabes que aletria é só para doces, certo?" Já estava à espera dessa, por isso sorri e acenei. Não vale a pena: por mais usos que dê à aletria, a memória dele só a vai processar como o ingrediente dA Sobremesa.

Como é que VOCÊS usam a aletria? E qual é a vossa receita preferida com aletria?

6 comments:

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    1. I'm more of a creamy soup person, but it's nice to taste each of the elements in this soup in separate I think.

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  2. Adoro este tipo de sopas! boa semana.

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    1. Obrigada. E agora com este frio todo à minha volta, é só o que apetece.

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