Monday, June 10, 2013

Creamy Mushroom Sauce for Steaks // Molho Cremoso com Cogumelos para Bifes


If there was a dish everybody my age said they liked when I was a teen, that dish was "steak with mushroom sauce". I have used many recipes throughout the years, but I decided to publish this one today, as it is "Dia de Portugal" (the national holiday that celebrates our country).


Pour just a bit of olive oil into a hot pan and fry your steaks for 2 to 3 minutes on each side. 


Reserve the steaks, add 2 chopped garlic cloves and 200g of mushrooms to the same pan. 


When the mushrooms become golden, add 200ml of cream, 4 tablespoons of mustard, 1 teaspoon of ground coffee, half a teaspoon of honey and 10ml of Port wine (I used a Tawny one). When the cream starts to thicken, put the steaks back on the pan and let them cook for 2 more minutes. Season with salt and black pepper.

Pour some olive oil on top before serving.


Enjoy!

Is this how you make your mushroom sauce? Which mushroom sauce recipe would you advise me to try? 

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Se há um prato que todos os da minha idade gostavam quando eu era adolescente, era "bife com natas e cogumelos". Já usei muitas receitas ao longo dos anos, mas decidi publicar esta hoje, como é "Dia de Portugal" (o feriado nacional que celebra o nosso país).


Deitem um pouco de azeite numa frigideira quente e fritem os bifes 2 a 3 minutos de cada lado. 


Reservem os bifes, adicionem 2 dentes de alho picados e 200g de cogumelos à mesma frigideira. 


Quando os cogumelos começarem a ficar dourados, adicionem 200ml de natas, 4 colheres de sopa de mostarda, 1 colher de chá de café, meia colher de mel e 10ml de vinho do Porto (usei um Tawny). Quando as natas começarem a engrossar, coloquem os bifes de volta na frigideira e deixem-nos cozinhar durante mais 2 minutos. Temperem com sal e pimenta preta.

Deitem um fio de azeite por cima antes de servirem.


Bom apetite!

É assim que fazem o vosso molho com cogumelos? Que receita de molho com cogumelos me aconselhavam a experimentar? 

39 comments:

  1. Hummmmm.... Alex ! :)
    Que molhinho tão apetitoso, que perdição, lá se vai a minha dieta !
    É uma delicia comer um bifinho com um molho assim como esse teu ! :)

    Faço-os de forma similar à tua !:)

    Beijinho*

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    1. Então somos mesmo duas gulosas. ;) (Agora cá pensando nisso... Pergunta: já fizeste bife com natas e... chocolate?)

      Beijinho!

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    3. Ora ia eu dizer, mas com o meu outro perfil que acabaste de me dar uma excelente idéia ! Só espero que nada exploda na cozinha quando fizer essa excperiência ! lol

      Beijocas

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    4. Pelo menos é uma explosão cheia de prazer. :P

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  2. Que maravilha estes bifes, Alex! Esse molho deve ser uma delicia... Eu adoro molho de natas com cogumelos.
    Beijinhos

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    1. E eu. E pensar que quando era mais nova dizia que não, só para não dizer o mesmo que os outros... Crianças.

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  3. Gosto tanto de um bom molhinho de cogumelos... huummm...
    Beijinhos
    http://sudelicia.blogspot.pt/

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    1. É tão bom, não é? Houve uma altura da minha vida em que quando ia visitar os meus pais o primeiro jantar era sempre bife com natas. Que memórias boas.

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  4. wuau que maravilha de molho espera um pouco vou buscar o pao e ja venho hehe adorei esta 5* bjs

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    1. Eheheh Então partilha um bocadinho de pão connosco e aproveitamos e damos dois dedos de conversa.

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  5. acho que vou cá vir muitas vezes :) que bom aspecto!!!

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    1. Acho muito bem. Para saborear... ou para reprovar, que também é assim que se melhora.

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  6. I can see why steak and mushrooms is a dish that everyone would like. I hope that you enjoy your national holiday!

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    1. There's something I love doing on our national holiday: having grilled sardines. I hope the weather is better next weekend so I can have 5... or 6... or 7 of them.

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  7. Enjoy your holiday my friend, this looks so creamy and delicious :D

    Cheers
    Choc Chip Uru

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    1. Thank you, it was a nice day. Have a great week!

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  8. That looks so full of flavour and so creamy too! Thanks for the recipe for this classic sauce :D

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    1. Thank you. And thank you, mom, for making me mushroom sauce so many times when I was younger (hmm.. I have to ask her if she's willing to make it again next time I come over...)

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  9. Looks very creamy and lipsmackingly delicious!

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  10. This sauce would even be spectacular on chicken. I think I may give your recipe a try tomorrow as I have everything in my refrigerator and pantry to make it. Now that is convenient. Take care, BAM

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    1. Oh (I even said this OH aloud) ... Chicken... Funny thing, I've never done it with chicken and I might be considered a bit of a chicken addict. And some herbs at the end, just to give it a bit of freshness... Yum!

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  11. Bom dia Alex,
    Este molho é perfeito para acompanhar carne, é garantia de sucesso, aqui em casa adoramos.
    Beijo,
    Vânia

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    1. É cá um vício bom, não é, Vânia? :) Beijinhos!

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  12. Eu gosto tanto de bife com natas e cogumelos :).. Só prefiro é os cogumelos frescos!!
    Está com um aspecto excelente!!
    beijinhos

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  13. I love that the mushrooms are left whole!

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  14. Happy holiday! (OK, I'm a little late, but happy holiday nevertheless!). Steak in mushroom sauce is a classic. I sometimes make mine in a similar way, though never with coffee or honey, and only sometimes with mustard. Good stuff - I should try your recipe sometime. Thanks for this.

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    1. Thank you! Go easy on the honey the first time, though, particularly if it has as intense taste. Ah, "holidays" would sound so nice again... But I guess a lot of work sounds better these days. The home-work-home-work-home routine has been so intense, I have not even had time to cook at home for the past few days.

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  15. This is a wonderful mushroom sauce recipe Alex!
    I love the addition of port wine, coffee and honey, sounds delicious.
    Happy (belated) holiday!

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    1. Thank you, Daniela. Have a great weekend!

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  16. Those mushrooms are so adorable and this dish sounds decadent and delish!

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  17. Olá Alex:)

    Adoro! E normalmente faço este molho para acompanhar bifes:) É uma delícia! Tal como o teu blog:)
    Tive muito gosto em conhecer e já fiquei seguidora.

    Bom fim-de-semana!
    Beijinhos

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    1. Muito obrigada pelas palavras simpáticas, Formiguinha! Ai bife com natas e cogumelos é uma tentação - há sítios em que cada vez que lá vou me ponho a adivinhar "tem pimenta preta? não. tem mostarda? tem. tem isto? não. tem aquilo? tem." Beijinhos e bom fim de semana também!

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  18. Hi Alex, interesting recipe. I love the button mushroom regardless any kind of cooking method. Yours look really inviting. :))

    Best regards.

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