Ever had one of those days where you think you have all the energy in
the world... but then you don't? Would you believe it if I told you I
came from work and sat on the couch this afternoon only to wake up a
couple of hours later? Wow, WHAT A NAP. And to make things
better, I received a text from the boyfriend saying he would be late
tonight. What a pity, hey? We ended up having dinner around 10.30pm
(it's usually around 7pm), and this Pork Tenderloin with Orange, prepared with all the time in the world, was just what we needed.
Avoid drinking all the orange juice, no matter how inviting it is. Just sayin'. |
Season the tenderloin with salt and a bay leaf.
Cook 3 garlic cloves in olive oil until they become golden. Add the tenderloin and allow it to golden on both sides. Add the juice or 3 oranges, 3 carrots cut in cubes and 1 onion. Add the equivalent to the orange juice in water, close the lid and let it cook for about 15 minutes.
Take the tenderloin out and cut it in slices, so all the meat gets that beautiful orange taste. Let it cook for 10 to 15 minutes.
I served it with rice and fries. I used the sauce to decorate and to dip the fries in.
Shh!!! Keep your fingers off! |
The
theme of the night? The pride in seeing Nazaré again in everybody's
mouths, for excellent reasons. It takes a lot of energy to be a Garrett McNamara:
McNamara, Nazaré-style. One of the most shared pics on Facebook this week in Portugal. |
And to think I swam in those waters until I was 10 years old. And here's a video I found on YouTube. Do you know any more videos?
And it's Friday already. Have a great weekend!
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Já tiveram um daqueles dias em que pensam que têm toda a energia do mundo, mas ah e tal, não? Acreditavam se vos contasse que cheguei do trabalho e sentei-me no sofá, para só acordar um par de horas mais tarde? Wow, QUE SESTA. E ainda melhor, recebi uma sms do namorado a dizer que ia chegar atrasado hoje à noite. Que peninha, hem? Acabámos por jantar cerca das 22h30 (costuma
ser por volta das 19h), e este Lombinho de Porco com
Laranja, preparado com todas as calmas, era mesmo o que precisávamos.
Tempera o lombinho com sal e uma folha de louro.
Loura 3 dentes de alho picados em azeite num tacho. Junta o lombinho e vai virando até alourar também. Deita o sumo de 3 laranjas, 3 cenouras em cubos e 1 cebola. Junta o equivalente ao sumo de laranja em água, fecha a tampa e deixa cozinhar durante cerca de 15 minutos.
Retira então o lombinho e corta-o às fatias, para que toda a carne tome aquele gosto lindo da laranja. Deixa cozinhar mais 10 a 15 minutos.
Servi com arroz branco e batata frita. Aproveitei o molho do tacho para decorar e para molhar as batatas.
A conversa da noite? O orgulho por vermos a Nazaré novamente nas bocas do mundo, por excelentes motivos. É preciso ter uma energia enorme para se ser um Garrett McNamara:
E pensar que foi naquelas águas que nadei até aos meus 10 anos. E já agora um vídeo, que encontrei no Youtube (em cima). Conhecem algum melhor?
E já é sexta-feira. Tenham um fantástico fim de semana!
I love pork tenderloin. This recipe sounds so good. The orange this recipe sounds great.
ReplyDeleteThank you! Have a great Friday!
DeleteBom dia Alex,
ReplyDeleteGosto muito da combinação de carne de porco e suco de laranja, fica divina, é perfeita, ótima receita.
Bom final de semana, beijo,
Vânia
Eu também. E depois aquela combinação das batatas molhadas no molho... ketchup, maionese ou mostarda para quê? Obrigada e bom fim de semana também, Vânia!
DeleteCarne com sumo de laranja deve ser uma maravilha,adorei o aspecto.
ReplyDeleteBom fim de semana
bjs
Até quem não aprecia o gosto da carne de porco, assim passa a adorar. ;)
DeleteGostei dessa combinação!
ReplyDeleteFicou perfeito!
Beijinho!
Bom fim de semana!
Cláudia
Obrigada, Cláudia. Bom fim de semana!
DeleteGreat tenderloin, great nap and very scary picture!
ReplyDeleteMary x
Hi, Mary! Oh, yes, I can't begin to imagine the inner strength one must have to be in the middle of it!
Deletei don't eat pork but if i did, i would be loving this recipe coz it looks so tender :)
ReplyDeleteThank you. Have a great weekend! ;)
DeleteVery delicious looking tenderloin!
ReplyDeleteThanks! It really was/is. That combination of onion/carrot/orange just kills me.
DeleteYour pork looks absolutely delicious :D
ReplyDeleteCheers
CCU
Thank you! ;)
DeleteDelicious looking pork roast! Sounds wonderful!
ReplyDeleteThank you, Kathy! Have a great weekend!
DeleteAlex, I have never seen or thought of pork tenderloin with orange. This looks so tasty! Wow! Great idea :)
ReplyDeleteThank you. It is usually a crowd pleaser at home.
DeleteI can just imagine the texture and flavour of that pork
ReplyDeleteOh, yeah! And then adding some of the orange sauce from the pan onto the tenderloin on the plate... hmmmm
DeleteOs citrinos fazem grandes conjugações nos pratos principais e essa tus refeição é a prova disso.
ReplyDeleteNão tenho dúvidas da delicia em que esse prato se tornou ! :)
Beijinhos
Isabel
Obrigada, Isabel. :D Beijinhos e que venha aí uma semana solarenga e calminha.
DeleteNice recipe for a tenderloin, I love that its in a citrus sauce and the pork looks so tender. Delicious.
ReplyDeleteThank you for your words. And delicious it is! ;)
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