Wednesday, March 20, 2013

Almond Dessert // Doce de Amêndoa

My dad's favourite. He loves spending minutes and minutes and minutes enjoying its flavour, the sweetness of the eggs and sugar, the bitter crunchiness of the unpeeled almonds. One of my go-to spoon desserts when I'm feeling home-sick.

Mix 3 eggs, 2 cups of sugar and 1 cup of milk. Let it heat in the oven until it thickens. Add 1 cup of chopped almonds (with skin).


Pour into individual bowls. 


I decorated mine with chopped roasted almonds.

I like my almonds tanned.


---

O preferido do meu pai. Ele adora passar minutos e minutos e minutos a saborear o seu sabor, a doçura dos ovos e do açúcar, o crocante amargo das amêndoas com pele. Uma das receitas de doces às quais recorro quando tenho saudades de casa.

Bate 3 ovos, 2 chávenas de açúcar e 1 chávena de leite. Leva ao lume até engrossar. Junta 1 chávena de amêndoa picada (com pele).
Verte para taças individuais. 
Decorei as minhas com amêndoa torrada picada.


21 comments:

  1. Sounds like a simple and tasty dessert!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Photos later on. ;) My dad can eat one for hours (the taste of this dessert in your mouth is so delicious).

      Delete
  2. Adoro doces com amêndoa e ia adorar este.
    bjs

    ReplyDelete
  3. Bom dia Alex,
    Sempre que vou a Portugal fico hipnotizada pelos doces de amêndoa, principalmente do Algarve, gosto muito de doces de amêndoa.
    Beijo,
    Vânia

    ReplyDelete
    Replies
    1. Este, de colher, é uma delícia. Como disse antes, o meu pai é capaz de ficar horas com um doce destes na mão, a saborear cada colher. Mais logo publico fotos.

      Delete
  4. Parece-me bem pela receita!!! Ai k me está a dar fome :)
    beijinho

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ainda bem! Eu ia já mas era fazer umas tacinhas. ;)

      Delete
  5. Cheira-me a cisa boa, sobremesa simples mas daquelas bem deliciosas :)
    Um beijinho.

    ReplyDelete
    Replies
    1. :D E viciante. Ainda agora acabei uma tacinha; vamos apostar que mais logo, depois do jantar, vou namorar outra?

      Delete
  6. Alex, this is a beautiful creamy comfort dish. The mounds of toasted almonds on top are a nice texture contrast.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thank you. :) Have a great weekend!

      Delete
  7. Hi Alex,
    This is something new to me! Looks so comforting!

    ReplyDelete
    Replies
    1. It's a nice autumn / winter dessert many people like here in Portugal. There are minor variations - many use water instead of milk, for example - but I enjoy this recipe.

      Delete
  8. I like this idea my friend, yum :D

    Cheers
    CCU

    ReplyDelete
    Replies
    1. You have to try it. :) Have a fantastic weekend!

      Delete
  9. Ai, isto parece delicioso mesmo!!! A ponderar fazer entre hoje e amanhã ;)
    Beijinhos, bom sábado!
    Madalena

    ReplyDelete
    Replies
    1. Obrigada. E então... bom apetite! :D

      Beijinhos e bom fim de semana!

      Delete
  10. This sounds delightful! Love all the flavors and texture going on.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thank you! Have a wonderfully sweet weekend.

      Delete