Wednesday, May 8, 2013

Apple and thyme rice // Arroz de maçã e tomilho

I had a hiccup crisis this afternoon. One of those nerve-wrecking, forget-about-everything-else, ah-it's-gone-iCC!-no-still-here ones. The more I wanted to speak to my friend, whose eyes grew larger and larger and whose smile slowly turned more and more into a smirk, the more hiccups came. And all because of... green apples. Yes, green apples give me hiccups. 

Here is an apple and thyme rice recipe I do as a side dish to hot dishes and whenever I miss my apples (I don't get hiccups from cooked apples).

Hulk's breakfast bowl
Heat some olive oil in a saucepan. Add 1 chopped green apple and fry for 2 minutes. Add 1 cup of rice (best with fine, loose grain rice, such as basmati or thai; I used Bom Sucesso's lovely aromatic rice - "arroz aromático") and let if fry, stirring so it won't stick to the pan. Pour 2 cups of water and let it cook for 7 minutes. Add some dried thyme and a pinch of salt, give it just a quick stir and let it cook for another minute.

Tonight I served it with chicken tikka (recipe here), but used a lemon flavoured Greek yogurt.

Doesn't this sight make you go all "nom nom nom nom nom"?
I'm in for the Receitas de Sedução // Orivárzea challenge with this recipe.

And don't forget you or a friend of yours can still try to win Trending Recipe's first Giveaway!

...

Tive uma crise de soluços esta tarde. Uma daquelas crises de me encher de nervos, de me fazer esquecer de tudo à volta, de ah já passou ICC não ainda cá está. Quanto mais queria falar com a minha amiga, cujos olhos aumentavam cada vez mais e cujo sorriso se tornava cada vez mais trocista, mais soluços vinham. E tudo por causa de... maçãs verdes. Sim, maçãs verdes dão-me soluços.

Aqui fica uma receita de arroz de maçã e tomilho que faço como acompanhamento para pratos picantes e sempre que sinto falta das minhas maçãs (não fico com soluços com maçãs cozinhadas).


Aquece azeite numa caçarola. Adiciona 1 maçã verde picada e frita-a durante 2 minutos. Adiciona 1 chávena de arroz (fica melhor com arroz de grão fino e solto, como o basmati ou o thai; usei arroz aromático Bom Sucesso) e deixa fritar, mexendo para que não cole à caçarola. Deita 2 chávenas de água e deixa cozinhar durante 7 minutos. Adiciona tomilho seco e uma pitada de sal, dá-lhe uma mexidela rápida e deixa cozinhar durante outro minuto.

Esta noite servi-o com frango tikka (receita aqui), mas usei iogurte grego de limão.

Vou participar com esta receita no Desafio Receitas de Sedução // Orivárzea.

E não te esqueças que tu ou um/a amigo/a pode ainda ganhar o primeiro Giveaway do Trending Recipes!

24 comments:

  1. Don't you hate it when you get a hiccup attack? So annoying! And one's so helpless. Lovely dish - and I'd definitely risk hiccups to taste it. ;-) Thanks for this.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Uber annoying! Luckily cooked apple doesn't have that effect on me. :) Thank you!

      Delete
  2. Tenho uma dica para os soluços... e é, quando começar o primeiro pensar "isto é estúpido, os soluços estão na minha imaginação, vamos lá parar com esta estupidez!!!" Juro que comigo resulta, e depois de dizer o que faço a alguns amigos também resultou com eles! hehehe
    O arroz ficou óptimo!
    Beijinhos
    http://sudelicia.blogspot.pt/

    ReplyDelete
    Replies
    1. Vou tentar da próxima vez. :D É que é mesmo estranho, dêem-me qualquer fruta, só com maçã é que acontece... sempre. Obrigada!

      Delete
  3. Replies
    1. Obrigada! Um dia destes vais ter de experimentar.

      Delete
  4. Wow, apple and rice! Looks good! What a perfect combination! Hiccups?? I hate hiccups!!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hiccups make me... hiccups! ;)

      Delete
  5. Um arroz com um maça deve ser muito bom,tenho que fazer.
    De aspecto esta bem delicioso.
    bjs

    ReplyDelete
    Replies
    1. Obrigada! Beijinhos e boa semana!

      Delete
  6. Bom dia Alex,
    Receita muito saborosa, gostei muito da combinação de ingredientes, o prato tem um delicioso aspeto.
    Beijo,
    Vânia

    ReplyDelete
    Replies
    1. Olá, Vânia! Obrigada! Beijinhos :)

      Delete
  7. I have never thought to use apples in my rice! Dave gets hiccups from cold liquid, and I cannot help but laugh at him :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. It's - not - funny! Ok, it is. :P Particularly when I'm telling someone
      "oh no I can't have an apple now, I'll embarrass myself"
      "Nonsense."
      "Hic!" :P

      This way I can have my apples and make the rice sweeter and fresher. :)

      Delete
  8. wuau deve ser mesmo mt bom nao conhecia mas adorei o aspceto que esta mt bom bjs

    ReplyDelete
  9. Arroz de maçã não conhecia!
    Adoro o tomilho, deixa um sabor delicioso em tudo! Tenho ali uma série dele plantado na varanda, um cheirinho fantástico!
    A maçã deixa-me curiosa!
    Beijinhos

    ReplyDelete
    Replies
    1. É mesmo, Joana. E ultimamente estou mesmo a ficar viciada em tomilho - o que eu andei a perder na minha infância... (na casa dos meus pais não era usado com frequência)

      Delete
  10. Very interesting recipe, slightly sweet, slightly tart and aromatic from the Thyme. I really hope that you have gotten over your hiccups by now. Have you ever tried the trick of bending over and try to drink out of your glass backwards. Hiccups are a little trapped bubble of air. This method works quite good with my kids. Next time give it a try. Take Care, BAM

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oh, I'll try it next time and I'll tell you how it went. It's so frustrating because I really love apples but I'm always afraid of the first bite - and there they come: hiccups and more hiccups.

      Delete
  11. Interesting recipe, we usually cook rice as savoury so this is new to me. Got to try this one out, must be so delicious

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thank you! When you try it, let me know! :)

      Delete