Saturday, February 22, 2014

Walnut Cake // Bolo de Noz


Today I'm at my parents'. And what a lovely Saturday it has been. We went out for coffee with a few of their friends, and shared memories of past holidays (it's amazing how so different people, going to the same place in such different times, end up having so similar memories). We shopped for fruit and cheese and bread in some of my parents' favourite stores. Most importantly, we baked.

I love going through my mother's old recipes - carefully stored in her handwriting - and picking the weekend's treat.

Today we baked my mother's beautiful walnut cake.

Here's the recipe.


Ingredients:

6 eggs
200g sugar
250g walnuts, finely crushed
60g flour
1 tea spoon baking powder
3 tablespoons milk
margarine and flour
powdered sugar



Separate the yolks from the egg whites.

Whisk the egg whites.

In another bowl, beat the yolks with the sugar. Add the flour, the nuts, the baking powder and the milk. Combine everything together.

Finally, fold the whisked egg whites into the batter.

Pour the mixture into a cake tin, previously greased with margarine and sprinkled with flour.

Let it cook in the oven to 170º for about 30 minutes.

Sprinkle it with powdered sugar.

I served it with a nice cup of purple globe amaranth flower tea.

Enjoy!
Hoje estou nos meus pais. E que sábado maravilhoso tem sido. Saímos para beber café com alguns dos amigos deles, e partilhámos memórias de férias passadas (é incrível como pessoas tão diferentes, que vão ao mesmo sítio em épocas tão diferentes, acabam por ter memórias semelhantes). Comprámos fruta e queijo e pão em algumas das lojas preferidas dos meus pais. Mais importante que isso, fizemos um bolo.

Adoro vasculhar as receitas antigas da minha mãe - guardadas cuidadosamente na sua caligrafia - e escolher a gulodice do fim de semana.

Hoje fizemos o maravilhoso bolo de noz da minha mãe.

Aqui fica a receita.


Ingredientes:

6 ovos
200g açúcar
250g nozes, bem picadas
60g farinha
1 colher de chá de fermento em pó
3 colheres de sopa de leite
margarina e farinha (para untar)
açúcar em pó



Separem as gemas das claras.

Batam as claras em castelo.

Noutra taça, batam as gemas com o açúcar. Juntem a farinha, as nozes, o fermento em pó e o leite. Envolvam tudo. 


Finalmente, envolvam as claras na massa. 


Deitem a mistura numa forma para bolos, previamente untada com margarina e polvilhada com farinha.

Levem a cozer durante cerca de 30 minutos a 170º.

Polvilhem com açúcar em pó.

Servi com uma bela caneca de chá de perpétua roxa.

Bom apetite!


43 comments:

  1. Beautiful! With that amount of walnuts, this cake must be very delicious!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thank you, Angie. When checking the ingredients in my mom's recipe, I was expecting it to be a bit too heavy, because of the nuts. But I couldn't be more wrong: it was really fluffy. Having about 1/4 of the nuts coarsely chopped is great too.

      Delete
  2. Adoro bolo de nozes, infelizmente sou a unica cá em casa!
    Esse está com aspeto ótimo!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sei o que isso é. Quando isso acontece, acabo por fazer doses mais pequenas - em versão cupcake, por exemplo - porque não gosto do desperdício de fazer um bolo grande só para mim.

      Delete
  3. Oi Alex,
    Gosto muito de bolo de nozes e feito pela mamãe é divino, adoraria saboreá-lo, anotei a receita.
    Linda cor dos ovos.
    Bom final de semana, beijos,
    Vânia

    ReplyDelete
    Replies
    1. São lindos, pois. Por acaso não cheguei a perguntar, mas habitualmente a minha mãe só costuma ter ovos caseiros em casa.

      Boa semana, Vânia!

      Delete
  4. bem essa fatia pode ser para mim pois ela esta a chamar por mim hehe rsrs adorei mt fofinho bjs bfs

    ReplyDelete
    Replies
    1. Obrigada, leva mais uma! :D [E já agora uma chávena de chá]

      Delete
  5. Gosto muito de bolo noz, assim bem simples, sem cremes! :)
    Também gosto muito de ir às receitas da minha mãe, são sempre especiais :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eu gosto muito de bolos com creme, mas também já o disse aqui que cá por casa apreciam mais sem creme. Uma fatia deste bolo com chá quente ou com uma meia de leite é qualquer coisa. :)

      Delete
  6. Ando com vontade de fazer um bolo de noz! Vou experimentar este! Deve ser uma delícia!

    Beijinhos,
    http://www.madamexicaras.com/

    ReplyDelete
    Replies
    1. Espero que gostes! Beijinhos e boa semana!

      Delete
  7. Que lindo bolo! Adoro bolos de noz, ficou mesmo apetecivel!
    Bjinhos

    ReplyDelete
    Replies
    1. Obrigada! Este é mais um daqueles bolos que me fazem lembrar a infância. E em duas camadas, barrado e recheado com natas... oh la la. :)

      Delete
  8. I love how vibrant yellow your egg yolks are. when you use the best ingredients you know that this cake is going to be the best. I love your delicate tea on the side a nice match for the cake. Wishing you a super weekend. BAM

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thank you so much for your words. You've got that right! Have a wonderful week ahead!

      Delete
  9. Adoro noz e estas receitas antigas ( das nossas mães) são sempre deliciosas,não é? Este bolo tem um interior fantástico e parece fofinho e muito bom.
    Bjn
    Márcia

    ReplyDelete
    Replies
    1. É super fofinho, ao contrário do que tanta noz poderia fazer esperar. É preciso é tratar bem das claras. :) Beijinhos e boa semana, Márcia!

      Delete
  10. Walnuts make terrific cakes! Or any baked good, really. This looks wonderful -- thanks.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thank you! And they're super healthy, too. Have a wonderful week!

      Delete
  11. I love this cake with waltnuts Alex:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thank you so much. You really have to try it, Gloria. Have a great week!

      Delete
  12. A mother's recipes are always the best :) I just went through some of my mom's recently and took some good ones. Love hand-written recipes! What a lovely looking cake...

    ReplyDelete
    Replies
    1. I agree, Ashley. There's nothing like our mother's touch in the kitchen. :) (Even if that means that although she has her recipes written down, she doesn't quite follow them. "I know I wrote 100g of sugar... but I always add 140g. Change the recipe? What for?") :D

      Delete
  13. Receita maravilhosa.Adorei.Beijos e boa semana.

    ReplyDelete
  14. I love walnuts and love it in a cake like this!

    ReplyDelete
  15. oh, i do so love the flavor of walnuts! there aren't many things that will get me to separate eggs, but i'd do it for this! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. :D Thank you, Grace. Have a great week!

      Delete
  16. Walnuts add such a wonderful flavor and texture to cakes. I am sure this cake tastes mind-blowing :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thank you! Yes, I love the way walnuts can vary a cake's texture so much. That's why I'm always picky with the walnuts and like to chop them myself. Have a great weekend!

      Delete
  17. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  18. Fofinho, delicioso e aposto que reconfortante! Tenho uma forma dessas meio esquecida...
    Beijinhos, uma semana maravilhosa para ti!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bela altura para lhe mostrares que afinal não está esquecida! :D Bom fim de semana!

      Delete
  19. Que bolo maravilhoso, faz-me lembrar de um bolo da minha sogra que eu adoro!

    ReplyDelete
    Replies
    1. E com uma colher de natas batidas ao lado? Uma maravilha. Bom fim de semana!

      Delete