Today I'm at my parents'. And what a lovely Saturday it has been. We went out for coffee with a few of their friends, and shared memories of past holidays (it's amazing how so different people, going to the same place in such different times, end up having so similar memories). We shopped for fruit and cheese and bread in some of my parents' favourite stores. Most importantly, we baked. I love going through my mother's old recipes - carefully stored in her handwriting - and picking the weekend's treat. Today we baked my mother's beautiful walnut cake. Here's the recipe. Ingredients: 6 eggs 200g sugar 250g walnuts, finely crushed 60g flour 1 tea spoon baking powder 3 tablespoons milk margarine and flour powdered sugar Separate the yolks from the egg whites. Whisk the egg whites. In another bowl, beat the yolks with the sugar. Add the flour, the nuts, the baking powder and the milk. Combine everything together. Finally, fold the whisked egg whites into the batter. Pour the mixture into a cake tin, previously greased with margarine and sprinkled with flour. Let it cook in the oven to 170º for about 30 minutes. Sprinkle it with powdered sugar. I served it with a nice cup of purple globe amaranth flower tea. Enjoy! | Hoje estou nos meus pais. E que sábado maravilhoso tem sido. Saímos para beber café com alguns dos amigos deles, e partilhámos memórias de férias passadas (é incrível como pessoas tão diferentes, que vão ao mesmo sítio em épocas tão diferentes, acabam por ter memórias semelhantes). Comprámos fruta e queijo e pão em algumas das lojas preferidas dos meus pais. Mais importante que isso, fizemos um bolo. Adoro vasculhar as receitas antigas da minha mãe - guardadas cuidadosamente na sua caligrafia - e escolher a gulodice do fim de semana. Hoje fizemos o maravilhoso bolo de noz da minha mãe. Aqui fica a receita. Ingredientes: 6 ovos 200g açúcar 250g nozes, bem picadas 60g farinha 1 colher de chá de fermento em pó 3 colheres de sopa de leite margarina e farinha (para untar) açúcar em pó Separem as gemas das claras. Batam as claras em castelo. Noutra taça, batam as gemas com o açúcar. Juntem a farinha, as nozes, o fermento em pó e o leite. Envolvam tudo. Finalmente, envolvam as claras na massa. Deitem a mistura numa forma para bolos, previamente untada com margarina e polvilhada com farinha. Levem a cozer durante cerca de 30 minutos a 170º. Polvilhem com açúcar em pó. Servi com uma bela caneca de chá de perpétua roxa. Bom apetite! |
Saturday, February 22, 2014
Walnut Cake // Bolo de Noz
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Beautiful! With that amount of walnuts, this cake must be very delicious!
ReplyDeleteThank you, Angie. When checking the ingredients in my mom's recipe, I was expecting it to be a bit too heavy, because of the nuts. But I couldn't be more wrong: it was really fluffy. Having about 1/4 of the nuts coarsely chopped is great too.
DeleteAdoro bolo de nozes, infelizmente sou a unica cá em casa!
ReplyDeleteEsse está com aspeto ótimo!
Sei o que isso é. Quando isso acontece, acabo por fazer doses mais pequenas - em versão cupcake, por exemplo - porque não gosto do desperdício de fazer um bolo grande só para mim.
DeleteOi Alex,
ReplyDeleteGosto muito de bolo de nozes e feito pela mamãe é divino, adoraria saboreá-lo, anotei a receita.
Linda cor dos ovos.
Bom final de semana, beijos,
Vânia
São lindos, pois. Por acaso não cheguei a perguntar, mas habitualmente a minha mãe só costuma ter ovos caseiros em casa.
DeleteBoa semana, Vânia!
bem essa fatia pode ser para mim pois ela esta a chamar por mim hehe rsrs adorei mt fofinho bjs bfs
ReplyDeleteObrigada, leva mais uma! :D [E já agora uma chávena de chá]
DeleteGosto muito de bolo noz, assim bem simples, sem cremes! :)
ReplyDeleteTambém gosto muito de ir às receitas da minha mãe, são sempre especiais :)
Eu gosto muito de bolos com creme, mas também já o disse aqui que cá por casa apreciam mais sem creme. Uma fatia deste bolo com chá quente ou com uma meia de leite é qualquer coisa. :)
DeleteAndo com vontade de fazer um bolo de noz! Vou experimentar este! Deve ser uma delícia!
ReplyDeleteBeijinhos,
http://www.madamexicaras.com/
Espero que gostes! Beijinhos e boa semana!
DeleteQue lindo bolo! Adoro bolos de noz, ficou mesmo apetecivel!
ReplyDeleteBjinhos
Obrigada! Este é mais um daqueles bolos que me fazem lembrar a infância. E em duas camadas, barrado e recheado com natas... oh la la. :)
DeleteFantastic sounding cake!
ReplyDeleteThank you!
DeleteI love how vibrant yellow your egg yolks are. when you use the best ingredients you know that this cake is going to be the best. I love your delicate tea on the side a nice match for the cake. Wishing you a super weekend. BAM
ReplyDeleteThank you so much for your words. You've got that right! Have a wonderful week ahead!
DeleteAdoro noz e estas receitas antigas ( das nossas mães) são sempre deliciosas,não é? Este bolo tem um interior fantástico e parece fofinho e muito bom.
ReplyDeleteBjn
Márcia
É super fofinho, ao contrário do que tanta noz poderia fazer esperar. É preciso é tratar bem das claras. :) Beijinhos e boa semana, Márcia!
DeleteWalnuts make terrific cakes! Or any baked good, really. This looks wonderful -- thanks.
ReplyDeleteThank you! And they're super healthy, too. Have a wonderful week!
DeleteI love this cake with waltnuts Alex:)
ReplyDeleteThank you so much. You really have to try it, Gloria. Have a great week!
DeleteA mother's recipes are always the best :) I just went through some of my mom's recently and took some good ones. Love hand-written recipes! What a lovely looking cake...
ReplyDeleteI agree, Ashley. There's nothing like our mother's touch in the kitchen. :) (Even if that means that although she has her recipes written down, she doesn't quite follow them. "I know I wrote 100g of sugar... but I always add 140g. Change the recipe? What for?") :D
DeleteReceita maravilhosa.Adorei.Beijos e boa semana.
ReplyDeleteObrigada! Boa semana!
Deletesimply great cake!
ReplyDeleteThank you so much!
DeleteQue delicia.
ReplyDeleteObrigada! :)
DeleteI love walnuts and love it in a cake like this!
ReplyDeleteThank you!
Deleteoh, i do so love the flavor of walnuts! there aren't many things that will get me to separate eggs, but i'd do it for this! :)
ReplyDelete:D Thank you, Grace. Have a great week!
DeleteWalnuts add such a wonderful flavor and texture to cakes. I am sure this cake tastes mind-blowing :D
ReplyDeleteThank you! Yes, I love the way walnuts can vary a cake's texture so much. That's why I'm always picky with the walnuts and like to chop them myself. Have a great weekend!
DeleteThis comment has been removed by a blog administrator.
ReplyDeleteFofinho, delicioso e aposto que reconfortante! Tenho uma forma dessas meio esquecida...
ReplyDeleteBeijinhos, uma semana maravilhosa para ti!
Bela altura para lhe mostrares que afinal não está esquecida! :D Bom fim de semana!
DeleteQue bolo maravilhoso, faz-me lembrar de um bolo da minha sogra que eu adoro!
ReplyDeleteE com uma colher de natas batidas ao lado? Uma maravilha. Bom fim de semana!
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